​​Kale Tasarım ve Sanat Merkezi

​​Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı aracılığıyla ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) mali desteğiyle 2019 yılında Karaköy’de kapılarını açtı.

Kale Grubu’nun ilk genel merkezinin dönüştürülmesiyle disiplinlerarası paylaşımlara, sanata ve sanatçıya alan açan, iş birliklerine zemin oluşturan KTSM, sürdürülebilirliği merkezine koyan bir üretim ve dayanışma platformu. Dünyanın sanat ve tasarımla daha iyi bir yer olacağına inanan, “İyi Bak Dünyana” hareketinin öncüsü olan KTSM bu farkındalıkla ilham vermeyi ve harekete geçirmeyi amaçlıyor. Karaköy Perşembe Pazarı’nda konumlanan KTSM; sanattan mimariye, tasarımdan ekolojiye, gastronomiden seramiğe pek çok farklı disipline ev sahipliği yapıyor.

Yaratıcı ve yerel fikirlerin oluşmasına ilham ve cesaret vermeyi amaçlayan KTSM’nin 8 katlı binasının her metrekaresi bir öğrenme platformu. KTSM’de yıl boyu sergi, konuşma ve atölyeler planlanmakta olup, 1.500’den fazla sanat ve tasarım kitabının yer aldığı kütüphane, seramik atölyesi ve etkinlik alanı ile entelektüel derinliğe ve kültürel paylaşıma alan sağlıyor.  Sadece sanat ve tasarımda değil, yaşamın her alanında sürdürülebilirliği destekleyen Kale Grubu, KTSM içerisinde özel bir mekana da yer ayırdı: Roots Studio Cafe. Yerli üreticiyi destekleyen, sıfır atık felsefesiyle yola çıkılan kafe, binanın en üst katında konumlanıyor. Grubun kurucusu İbrahim Bodur’un anılarına, eşyalarına, deneyimlerine de ev sahipliği yapan “Kale Hafıza Karaköy” binada ayrıca ziyarete açık.

KTSM Manifestosu
“İyi Bak Dünyana” hareketiyle daha sürdürülebilir bir dünya için sosyal fayda yaratan fikirlerin savunuculuğunu yapıyor. Atık ve ihtimalleri üzerine odaklanan sergi ve etkinlik programı ile küçük eylemlerin birleşmesinden büyük değişimlerin doğabileceği düşüncesiyle herkesi bu hareketin bir parçası olmaya çağırıyor.

Toprakla bağ kurmayı, köklenmeyi ve öze dönüşü önemsiyor. Dünyasına iyi bakanları aynı çatı altında buluşturan ve her bireyin adım atmasını cesaretlendirmeyi amaçlayan KTSM, sorundan değil sorumluluktan beslenen kişileri, kurumları ve toplulukları davet ediyor. “Evin senin dünyan, dünya senin evin” bilinciyle herkesi bir amaç uğruna etki yaratmak için harekete çağırıyor. 

KTSM Binası
Galeri
KTSM binasının giriş katındaki galeri alanında yıl boyunca gerçekleşen sergileri takip ederek ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Güncel sergi için tıklayın.

Seramik Atölyesi 
KTSM’de yer alan seramik fırınını ücretsiz olarak kullanıma açık. Seramik atölyesinde üretim yapmak için info@kaletasarimsanatmerkezi.org adresine e-mail atarak atölye müsaitliği öğrenebilirsiniz.

Etkinlik Alanı 
Etkinlik alanında; film gösterimlerine, farklı disiplinlerden ileri gelen isimlerle söyleşilere ve sergiler ile eş zamanlı olarak düzenlenen seminer ve atölyelere katılabilir, sanatçı ve tasarımcı konuşmalarını dinleyebilirsiniz.

Kütüphane
Bilginin gücüne inanarak oluşturulan, sanat ve tasarım kitaplarının geniş bir yer tuttuğu KTSM kütüphanesi, ilham kaynağı yayınlar ve kitapların düzenli olarak eklendiği zengin bir envantere sahip.

Açık Atölye
Açık Atölye’de sanatçıların üretim süreçlerine dahil olabilirsiniz. 3D baskı yapıp, prototipinizi eve götürebilir ya da doğadan materyaller üzerine yaratıcılığınızı ortaya çıkaracak farklı atölyelere katılabilirsiniz.

Kale Hafıza Karaköy
Uzun bir süre ilk şirket genel merkezi olarak kullanılan KTSM’nin, altıncı katında yer alan Kale Hafıza Karaköy ilk günkü haliyle muhafaza ediliyor. Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur’un odasını, onun üretimlerini, anılarını ve hayata kattığı değerleri onurlandırmak için bir hafıza mekanına dönüştürülen kat, hem Karaköy’ün geçmişine hem de iz bırakan bir yaşam öyküsüne tanıklık etmek isteyenleri ziyarete bekliyor.

Roots Studio & Cafe
Daha iyi bir dünya için sürdürülebilir bir yaklaşım benimseyen ve atıksız mutfak prensibiyle hareket ederken yerel üreticiyi, el emeğini ve ve kadın istihdamını destekleyen Roots Studio Cafe’de Haliç manzarası eşliğinde kısa bir mola verebilirsiniz.

DESTEKLER

ISTKA1→

ISTKA2→