SERGILER
Ağustos 2020 - Ağustos 2020

Tasarımda Form ve Anlam: Yeni Nesil Kraft Sergisi

Tasarımda Form ve Anlam: Yeni Nesil Kraft atölyesinin sonunda katılımcılar, kendi becerileri ve atölye boyunca öğrendikleri araçlar ile ürettikleri formları sergilediler.

Tasarım alanda yeni kapsam, konu ve medyasını anlamak için farklı disiplinleri takip etmenin öneminden hareketle kurgulanan Tasarımda Form ve Anlam: Yeni Nesil Kraft atölyesinin sonunda katılımcılar, kendi becerileri ve atölye boyunca öğrendikleri araçlar ile ürettikleri formları sergilediler.

“Speedform” ve “Touchform” olmak üzere iki konuya odaklanılan atölye çalışmasında, ürüne dair duygu ve algıyı, çizim aracılığıyla kontrol etme ve katılımcıların ürettiği formlar analiz edilerek ürünle hedeflenen mesajı karşı tarafa aktarma konusunda yaşanan semantik problemler irdelendi. Sergide ise “Speedform” ve “Touchform” anlatımları tek bir formda veya iki farklı form olarak seyirciye sunuldu. Form ve anlam arasındaki ilişkiyi kurgulamak için teknik ve pratik bilgilerin harmanlandığı bu atölyede, evrensel ve yeni nesil araçların bütünleşik olarak kullanıldığı gözlemlendi.

Teknik ve betimleyici metodları kullanarak; nokta, çizgi, yüzey ve hacim ilişkisinden oluşan form ve forma ait kesitlerin kurgusu ile başlayan ve bu formların veri kaybı olmadan sayısal ortama aktarılma yöntemlerine dair çeşitli çözüm önerilerinin yer aldığı bir akış ve süreç planlandı. Çizilen formlar iki ve üç boyutlu olarak görselleştirilerek atölyenin son aşamasında 3B yazıcı ile işlenerek tekrar fiziksel ortama aktarabilecek, VR/AR teknolojileri kullanarak sayısal ortamda sunulabilecek hale geldi. Rhino, Autodesk Fusion360, 123D make, Slicer, SketchFab, Pinterest.com ve Miro.com olmak üzere dijital üretimlerin yanında eskizler ve Google Classroom araçları kullanılarak ders programı uzaktan öğretim ile yürütüldü.

Tasarımda form-anlam ilişkisini okumak ve bu ilişkiyi kurgulamak konusunda farkındalığı artan katılımcılar için fiziksel ve dijital ortamın bütünleşik ve eş zamanlı kullanımı odak noktasıydı.

“Tasarımda Form ve Anlam: Yeni Nesil Kraft Sergisi” 11 - 24 Ağustos 2020 tarihleri arasında KTSM’de izleyicilerle buluştu.

 Atölye Yürütücüsü: Engin Kapkın

Atölye Koordinatörü: Gözde Şekercioğlu

Katılımcılar: Aleyna Duman, Ayça Yıldız, Betül Tekin, Betül Yılmaz, Cansın Ayaz, Çağkan Kalkan, Ecem Kara, Esra Kocalan, Fatime Mermerci, Giray Yiğit, Gülten Yüzükırmızı, Gonca Mutaf, Helin İsmet, Merve Aydın, Miray Özlem Er, Nisa Taylan, Nurcan Bilir, Selenay Aygün, Selman Eyican, Sena Tekin, Yunus Emre Boz, Zeynep Keçeci

Sergileme Tasarımı: Betül Tekin, Cansın Ayaz, Ecem Kara, Esra Kocalan, Fatime Mermerci, Giray Yiğit, Gülten Yüzükırmızı, Helin İsmet, Selenay Aygün, Sena Tekin, Zeynep Keçeci