SERGILER
Haziran 2021 - Ekim 2021

Çöpe Atılmak İçin Yetiştirilmiş

Kale Grubu’nun, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle gıda israfı sorununa çekti.

Kale Grubu’nun, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle gıda israfı sorununa dikkat çektiği, Avusturyalı sanatçı Klaus Pichler’in “Çöpe Atılmak İçin Yetiştirilmiş (Grown for a Bin)” sergisi KTSM’de sanatseverlerle bir araya geldi.

“Çöpe Atılmak İçin Yetiştirilmiş”, dünyanın dört bir yanında üretilen önemli miktarda gıdanın sofralara gelemediğine dikkat çekti. Çürüme süreci başlamış ve artık yenilemeyecek durumda olan gıdaların gösterildiği fotoğrafların tamamı dünyanın dört bir yanından getirilip süpermarketlerde satışa çıkarılan ürünlerden oluştu. Süt ve süt ürünlerinden, et ve bakliyattan, meyve, sebze, tatlı ve egzotik tatlara uzanan geniş bir yelpazeye sahip olan gıdaların çoğunu süpermarketlerden alarak fotoğraflarını çeken Klaus Pichler, çekimler sonrasında ürünleri çürümeye ve imha etmeye bıraktı. Tüketicilerin bilmeden gıda israfında bulunduklarına ve israfın daha çok istenmeyen bir yan etki olarak ortaya çıktığına tanık olan Pichler, çektiği fotoğraflarla tüketicilerin fütursuzca ve farkında olmadan yaptıkları gıda israfı gözler önüne sererek konuya dikkat çekmeyi amaçladı.

Sergi kapsamında Beslenme Uzmanı ve Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak’ın moderatörlüğünde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngören, Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş ve İDEMA Kurucu Ortağı Ali Ercan Özgür’ün katıldığı bir panel düzenlendi. “Gıda İsrafı: Herkese Görev Düşüyor” başlıklı paneli YouTube’dan izleyebilirsiniz.

Avusturyalı sanatçı Klaus Pichler’in, 32 eserinden oluşan “Çöpe Atılmak İçin Yetiştirilmiş (Grown for a Bin)” fotoğraf sergisinin Türkiye’de ilk durağı İstanbul oldu. Gıda israfı sorununa dikkat çekerken kültürel çeşitlilik odağında tüketici alışkanlıklarının nedenlerine de ışık tutmayı amaçlayan sergi, 12 Haziran - 30 Eylül 2021 tarihleri arasında ziyaretçilerle buluştu.