SERGILER
Mart 2020 - Mart 2020

Alternatif Nesneler: Gündelik Atıkların Yeniden Kullanımı

“Alternatif Nesneler: Gündelik Atıkların Yeniden Kullanımı” sergisinde atıklar hazineye dönüştü.

İleri Dönüşüm Atölyesi: Gündelik Atıklarla Çalışma Yöntemleri tasarım atölyesi, katılımcılarının hepimizin her gün ürettiği gündelik atıklara yeni bir hayat verdiği bir ileri dönüşüm atölyesi olarak kurgulandı. İçinde yaşadığımız Antroposen çağının temel meselelerinden olan atık yönetimi, gezegenin ve insanlığın devamına dair kaygılarla geri ve ileri dönüşüm akımlarının önem kazanmasına yol açtı. Bugün tasarımın başlıca konularından biri olan ileri dönüşüm, 14 katılımcının yer aldığı bu atölyenin de odağı oldu. 

29 Şubat - 11 Mart 2020 tarihleri arasında KTSM’de çalışan katılımcılar, Pınar Akkurt’un yürütücülüğünde gündelik atıkların alternatif kullanım alanlarına dair teknikler, yöntemler bulup yeni fikirler geliştirdiler ve malzemeleri neredeyse tekrar keşfederek alternatif nesneler ürettiler. Evde, okulda, iş yerinde ve sokakta karşılaştıkları buluntu nesneler, katılımcıların yaratıcılıkları ve hayal gücüyle tekrar kullanıma giren birer hammadde oldu. Bank, tabure gibi oturma birimlerinden dekoratif unsurlara, sanatsal tasarımlardan aydınlatma elemanlarına uzanan geniş bir yelpazeye yayılan parçalar, yeni kimliklerine kavuştu. 

Bu atölyenin amacı ve faydası yalnızca atık malzemeleri ileri dönüştürmüş olmak değil, yaratıcılık yoluyla konuya dikkat çekmek, gündelik ritimde ne kadar tükettiğimizi fark etmek, farkındalık yaratmak ve yeni bir bakış kazanmak oldu. Birbirine basit aletler ya da teknolojilerle eklemlenen malzemeler, hem tasarımcılarının gurur duyduğu, hem de yoğun bir emek sürecinin cisimleştiği ilham verici birer nesneye dönüştü. 

Atıkların hazineye dönüştüğü “Alternatif Nesneler: Gündelik Atıkların Yeniden Kullanımı” sergisi, 12-24 Mart 2020 tarihleri arasında ziyaretçilerle buluştu.

Atölye Yürütücüsü: Pınar Akkurt

Katılımcılar: Ahmet Aydın, Dilara Bilek, Ecem Pelinsu Şeker, Elif Tasasız, Ezgi Uslupat, Furkan Şimşek, Gökçe İpek, Irmak Erdemli, Melis Yılmaz, Necati Henden, Özge Durmaz, Ruslan Talantuulu, Sevgi Erdoğan, Yunus Emre Boz