“Eskiye değer katan dönüşüm” sloganıyla yola çıkan sürdürülebilir sosyal etki platformu Upcycle Istanbul, ileri dönüşüm ve kaynakların verimli kullanımı konusunda bilinç oluşturmak, atıkların değerlendirilerek tekrar kullanıma kazandırılabileceğini sanat ve tasarım aracılığıyla göstermek ve her türlü dönüşümün sürdürülebilir çevresel faydalarına dikkat çekmek üzere 4-5 Haziran 2022 tarihlerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ destekleriyle Müze Gazhane’de Upcycle İstanbul Art and Design Festivali’ni hayata geçirdi. Festival kapsamında ileri dönüşümden ilham alan çeşitli atölyeler, sergiler ve performanslar gerçekleştirildi.
İki gün boyunca beş farklı atölyeye ev sahipliği yapan festivalde katılımcılar ileri dönüşüm sürecini kişisel olarak deneyimleme imkânı buldu. WWF Market’in hazırladığı Fix & Play etkinlik serisinde katılımcılar, çöpe gidecek bir ürünü kişiselleştirerek özgün tasarımlara dönüştürdü. Festival kapsamında İSTAÇ iş birliğinde çocuklara özel geri dönüşüm atölyesi düzenlendi. Gezegenin ve toplumun yaşadığı sorunları dert edinen sanatçılar Bilal Yılmaz, Ilgın Seymen, Gamze Eskinazi, Yasemin Sayınsoy ve Murat Fesih Avcıbaşı eser ve yerleştirmeleriyle, Gülhatun Yıldırım, Umut Sevgül ve Metehan Kayan da canlı performanslarıyla yer aldı. Upcycle Festival’de, Ankara Hacı Bayram Veli Moda Tasarımı Bölümü’nün Doktora Programı yürütücülüğünde “Giysilerini daha çok kullan, Dünyayı daha az kirlet” sloganıyla "Modüler Eko Döngü Sergisi" ve Bilgi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün “Bolluğu Tasarlamak” isimli ileri dönüşüm sergileri gerçekleşti.
Festival kapsamında Türkiye’nin ilk ileri dönüşüm sahnesi Upcycle İstanbul için mimar Oğul Öztunç tarafından atık malzemelerden kullanım değeri üretme amacı ile tasarlandı. Sahne için İstanbul’un dört bir yanından palet atıkları toplandı. Sahnenin üzeri Tetra Pak’ın temin ettiği geri dönüştürülmüş karton içecek atıklarından plakalarla kaplandı. İleri dönüşüm yöntemi ile atıklardan müzik aleti tasarlayan Fung İstanbul ve genç ekip İki Kişi şarkılarını sürdürülebilir bir gelecek için bu özel sahnede seslendirdi. Festival boyunca yayın yapan Radyo Voyage, müzikleri ile katılımcılara festival boyunca keyifli dakikalar yaşattı. Upcycle Bazar, Local Makers çözüm ortaklığıyla gerçekleşti. Bu bölümde atıklara ikinci şans veren tasarımlar ve doğa dostu ürün seçkisi, Tetra Pak'ın geri dönüştürülmüş karton içecek atıklarından imal edilen malzeme ile oluşturulan özel standlarda sergilendi.
Upcycle Art and Design Festival kapsamında KTSM’nin destekleri ve Harvard Business Review Türkiye ile sürdürülebilirlik söyleşileri yapıldı. Sanat, tasarım ve sürdürülebilir etki alanında ilham veren uzman konuklarla yapılan bu keyifli söyleşiler, festivalin ve HBR Youtube hesapları üzerinden binlerce izleyiciye ulaştı.