“Zamana Bırakmak” temasıyla, 4 Ekim – 11 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen 9. Çanakkale Bienali kapsamında; Kale Grubu’nun kurumsal desteği ve KTSM’nin yürütücülüğüyle düzenlediğimiz “Kamusal Alanda Sanat” başlıklı çalıştayı ve paneli için 19 - 20 Ekim tarihlerinde Çanakkale’deydik.
2 gün süren çalıştay boyunca sanat, mimarlık ve tasarım alanlarından farklı kuşaklardan uzmanlar, araştırmacılar ve yerel paydaşlar ile bir araya geldik. Çalıştay süresince; kamusal sanat uygulamaları, sanat ve mimarlık alanlarında özgün örnekler ve Çanakkale’ye özgü tarihsel ve kültürel katmanlar üzerine fikir alışverişinde bulunduk. Ardından kentlerin kamusal alanlarına yüksek sanatsal niteliğe sahip eserlerin kazandırılması için yol haritası çizdik.
20 Ekim Pazar günü, herkese açık gerçekleştirdiğimiz panelimizde; Çanakkale Bienali İnisiyatifi Yönetici Küratörü ve Eş Direktörü, CABININ Deniz Erbaş’ın moderatörlüğünde StudioMAHAL’de gerçekleşti. Zeynep Bodur Okyay, Esra Carus, Yılmaz Değer ve Prof. Dr. Asu Aksoy konuşmacı olarak yer aldı. Sanatın varlığının kentin fark edilmeyen potansiyellerini ortaya çıkarabilmesine katkı sağlayabileceği ve kamusal alanlar için çözümler bulmak üzere fikirler paylaşıldı.
Başta çalıştayın moderasyonunu üstlenen Aura İstanbul Kurucu Üyesi ve Mimar Yılmaz Değer olmak üzere, Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) Yönetici Küratörü ve Eş Direktörü Deniz Erbaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Tolga Özden, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Füsun Üstel, Türkiye’de sanat, mimarlık ve sosyal bilimler alanlarından Prof. Dr. Asu Aksoy,
Mimar Cem Sorguç, Sanatçı Esra Carus, Sanatçı Günnür Özsoy, Sanatçı Meral Değer, Sanatçı Serhat Kiraz ve Çanakkale Bienali Kurucu Direktörü Doç. Dr. Seyhan Boztepe’ye ve panelimize katılan herkese teşekkür ederiz.
Önümüzdeki dönemde, ortak yaşam alanlarını sanatla buluşturacak ve katılımcı, erişilebilir, kapsayıcı bir yaklaşımı benimseyecek yenilikçi uygulamalar hayata geçirmek üzere, yerel, ulusal ve uluslararası paydaşlarımızla birlikte sürdürülebilir bir yol haritası oluşturmayı hedefliyoruz.